Właściwy czas na zebranie kantalup – jak i kiedy zbierać kantalupy?

Znajomość zasad zbioru kantalupy może stanowić różnicę między dobrym a złym zbiorem.

Chcesz więc zebrać trochę kantalup, ale nie wiesz, jak i kiedy to zrobić. Jeśli zbierzesz ją zbyt wcześnie, zostaniesz z twardym, bez smaku lub gorzkim melonem, ponieważ cukry nie miały wystarczająco dużo czasu na rozwinięcie się i pełne osłodzenie. A kiedy już zostaną zebrane, nie będą dłużej dojrzewać. Jeśli jednak zbierzesz kantalupę za późno, utkniesz z miękkimi, wodnistymi i mięsistymi owocami.

Kiedy mogę zbierać owoce kantalupy?

Wiedza o tym, kiedy zbierać kantalupę, nie jest tak trudna, jak mogłoby się to wydawać. W rzeczywistości, większość kantalup jest gotowa do zerwania po osiągnięciu pełnej dojrzałości, zmieniając kolor z zielonego na brązowy lub żółtoszary. Dojrzały melon będzie miał również słodki i przyjemny aromat.

Jednym ze sposobów na stwierdzenie, czy melon jest już dojrzały, jest spojrzenie na skórkę, która będzie wyglądać na dość żółtą i miękką. Zazwyczaj kantalupy powinny być gotowe do zbiorów w dowolnym miejscu od 70 do 100 dni po posadzeniu.

Ponadto, dojrzała kantalupa nie będzie wymagała szarpania ani ciągnięcia w celu zebrania jej z winorośli. Zamiast tego, z łatwością ześlizgnie się z krzewu przy niewielkiej sile. Może również pojawić się pęknięcie w pobliżu punktu zaczepienia, a łodyga stanie się brązowa.

Jak zbierać kantalupy?

Gdy kantalupa jest gotowa do zbioru z winorośli, warto wiedzieć, jak ją zbierać. Jeśli jest wystarczająco dojrzała, melon powinien łatwo oddzielić się od krzewu winnego lekkim dotknięciem. Jednak od czasu do czasu można natknąć się na taki, który jest uparty. W takim przypadku nie należy ciągnąć melona, lecz ostrożnie go wycinać z winorośli. Wyciąganie może spowodować uszkodzenie melona, co może prowadzić do chorób i złej jakości owoców.

Zbiór kantalupów jest dość łatwym zadaniem, gdy wiesz, kiedy i jak to zrobić poprawnie.

One Reply to “Właściwy czas na zebranie kantalup – jak i kiedy zbierać kantalupy?”

Comments are closed.