Najlepszy czas na zbieranie jagód
Ważne jest, aby wiedzieć jak i kiedy zbierać jagody. Drobne owoce, takie jak jagody, mają bardzo krótki okres przydatności do spożycia i muszą być zbierane i wykorzystywane dokładnie w odpowiednim czasie, aby uniknąć ich psucia się. Zbiór jagód w odpowiednim momencie dojrzewania jest kluczem do uzyskania jak najlepszej jakości i smaku tych owoców.
Najlepszy czas na zbieranie jagód
Następujące kryteria są przydatne przy podejmowaniu decyzji o terminie zbioru powszechnych rodzajów jagód.
Najważniejsze, aby oko było twoim przewodnikiem. Kolor i rozmiar są ostatecznymi wskaźnikami dojrzałości jagody. Kolor jagody zwykle zmienia się z zielonego na bardziej żywy, od czerwonego, pomarańczowego, fioletowego i niebieskiego (i wiele kombinacji tych odcieni). Kolor sam w sobie nie powinien być jednak podstawą do zbierania jagód.
Ponadto przy zbiorze jagód ważny jest zapach. Aromat jagód zaczyna się rozwijać w miarę dojrzewania.
Jagody powinny być słodkie w smaku, a także jędrne (ale nie twarde) w dotyku. Delikatnie poruszaj jagodami, które wyglądają na gotowe do zbioru.
Czas zbiorów jagód
Okay, teraz upewniłeś się, że Twoja część jagód jest w pełni dojrzała do zbioru. Kiedy jest najlepszy czas na zbieranie jagód? Najlepszym momentem na zrywanie jagód w ogródku jest wczesny poranek, zanim w owocach zgromadzi się ciepło. O tej porze są one na szczycie swojej słodyczy i nie szkodzi, że może to być również najchłodniejsza pora dnia.
Czas zbioru jagód zależy również od ich rodzaju. Truskawki są zazwyczaj gotowe do zbioru w czerwcu i mogą być zbierane przez trzy do czterech tygodni. Są w pełni dojrzałe, gdy cały owoc jest czerwony. Bez czarny dojrzewa w połowie lata, podobnie jak większość innych rodzajów jagód. Jeżyny są jednak często dojrzewają dopiero pod koniec sierpnia i września.
Aromat jagód zaczyna się budować w miarę dojrzewania. Dalej, nie krępujcie się, zróbcie skubanie. Jagody powinny być słodkie w smaku, a także jędrne (ale nie twarde) w dotyku. Łagodnie poruszaj jagodami, które wyglądają na gotowe do zbioru, gdy zdecydujesz się, na zbiór owoców.
Jak zbierać powszechnie rodzaje jagód?
Przy zbieraniu popularnych rodzajów jagód obowiązuje ogólna zasada, że są one jednolicie zabarwione.
Na przykład, truskawki są dojrzałe, gdy są w pełni czerwone, tak samo jak maliny. Oto kilka wskazówek dotyczących zbierania popularnych rodzajów jagód:
Truskawki – truskawki należy zbierać z nasadą i szypułką i przechowywać w lodówce przez dwa do pięciu dni.
Maliny – maliny powinny łatwo ześlizgiwać się z rośliny i mieć bardzo krótki okres przydatności do spożycia, około trzech do pięciu dni w lodówce. Maliny należy zbierać co kilka dni i natychmiast chłodzić (lub zamrażać).
Bez czarny – bez czarny jest nieco miękki, pulchny i o purpurowym odcieniu. Jeśli używasz ich do produkcji galaretki, zbierz owoce bzu czarnego, gdy są w połowie dojrzałe. W przeciwnym razie przechowuj dojrzałe owoce bzu czarnego w lodówce w temperaturze 1-4 C. przez trzy do pięciu dni.
Porzeczki – najlepszy czas na zbieranie dojrzałych jagód porzeczki jest wtedy, gdy są one miękkie i osiągnęły pełny kolor właściwy dla danej odmiany, z których większość jest czerwona, ale kilka odmian jest białych. I znów, jeśli używasz porzeczek do galaretek lub dżemów, zbieraj je, gdy są jeszcze jędrne i nie w pełni dojrzałe. Zbierz poprzez zebranie grona owoców, a następnie usunięcie pojedynczych jagód. Porzeczki można przechowywać przez pewien czas w lodówce, około dwóch tygodni.
Borówki – borówki nie należy zbierać do momentu osiągnięcia pełnej dojrzałości, a dobrym wskaźnikiem tego jest jednolity kolor, smak i łatwość w usuwaniu z rośliny. Nie należy polegać wyłącznie na kolorze, ponieważ borówki są często niebieskie na długo przed osiągnięciem dojrzałości. Przechowuj je w lodówce w temperaturze 0-1 C.
Agrest – agrest jest zazwyczaj zrywany po osiągnięciu pełnego rozmiaru, przy czym nie jest całkowicie dojrzały. Pojawiają się zielone i twarde, smakują dość cierpko. Niektórzy ludzie pozwalają jednak, aby owoce dojrzewały do różowawego odcienia i pozwalają na gromadzenie się w nich cukrów. Agrest przetrwa w lodówce około dwóch tygodni.
Jeżyny – powodem numer jeden występowania kwaśnych jeżyn są zbyt wczesne zbiory. Jeśli zbierzesz je w czarnej, błyszczącej fazie, to jest za wcześnie. Pozwól, aby jagody stępiły trochę koloru przed zrywaniem. Gdy zobaczysz dojrzałe jeżyny, możesz je zbierać raz na trzy do sześciu dni.
Aby zbierać jagody najlepiej wstać o 5 rano. Wtedy będziecie mieć kilka godzin na zbiory.
Polecam stabilne serwery https://serweryit.pl/
Gdy nadchodzi czas na projektowanie ogrodów to bardzo często wykorzystuje się krzewy jagód dla urozmaicenia przestrzeni.
Szukasz biura, które poprowadzi ewidencję środków trwałych w Twojej firmie? Biuro rachunkowe bielsko radzi sobie z takimi sprawami bez najmniejszych problemów.