Jak przygotować ryż do sushi?
Jeśli jesteś miłośnikiem japońskiego jedzenia, z pewnością wiesz, że ryż jest niezbędnym składnikiem do przyrządzenia wykwintnego i niepowtarzalnego sushi. Dlatego też, jeśli nauczysz się jak przygotować ryż do sushi, z pewnością będziesz w stanie przygotować najsmaczniejsze japońskie potrawy.
Jak przygotować ryż do sushi – potrzebne składniki i przybory
Tak naprawdę, aby przygotować ryż do sushi nie potrzeba wielu składników czy przyborów, wystarczy mieć pod ręką to, co poniżej:
- Ryż do sushi
- Woda
- Cukier
- Sól
- Ocet ryżowy, który jest niezbędny do nadania smaku.
- Garnek lub, jeśli to niemożliwe, urządzenie do gotowania ryżu. Jak kto woli.
- Hangiri, a jeśli nie, to plastikowa taca.
- Duża drewniana łyżka.
Jak przygotować ryż do sushi? Krok po kroku
Jest to naprawdę prosty proces. Jednak głównym sekretem przygotowania ryżu do sushi jest prawidłowe obliczenie czasu gotowania w zależności od rodzaju ryżu. Ogólnie rzecz biorąc, przygotowanie ryżu do sushi można podzielić na 4 kroki:
1. Mycie
W zależności od rodzaju ryżu należy przeprowadzić kilka procesów mycia. Ryż należy myć od 6 do 10 razy. Ważne jest, aby całkowicie usunąć skrobię, która jest obecna w ryżu. Należy płukać tak długo, aż woda będzie zupełnie czysta. Aby przeprowadzić proces mycia, najpierw należy włożyć ryż do miski z wodą. Ważne jest również usunięcie wszelkich zabrudzeń i zanieczyszczeń. Wymieszaj ryż ręką, następnie usuń wodę i ponownie napełnij miskę. Powtarzaj tę czynność, aż woda będzie czysta.
2. Gotowanie
Po umyciu ryżu do sushi, następnym krokiem jest jego ugotowanie. Możesz użyć urządzenia do gotowania ryżu lub zwykłego garnka. Jeśli zdecydujesz się na to drugie rozwiązanie, zwróć szczególną uwagę na to, aby czas gotowania był odpowiedni.
Gotowanie jest bardzo ważne, ponieważ od niego zależy ostateczny smak tego zboża. Aby ugotować ryż w garnku, wystarczy postępować zgodnie z poniższymi krokami:
- Na każdy kilogram ryżu dodaj jeden litr wody
- Przykryj garnek folią aluminiową, a następnie wykałaczką zrób mały otwór. Należy również uważać, aby nie odkrywać ryżu, dopóki nie będzie gotowy
- Upewnij się, że garnek jest na dużym ogniu, aż woda zacznie wrzeć. Kiedy dojdzie do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i pozwól ryżowi gotować się przez około 15-20 minut
- Po tym czasie możesz zacząć wyczuwać specyficzny zapach. Jeśli tak, czas wyłączyć ogień, bez odkrywania garnka
- Pozostaw garnek na około 15 minut, po czym można zdjąć folię aluminiową
3. Dressing
Jeśli chodzi o przygotowanie ryżu do sushi, ten krok jest niezbędny, ponieważ nada on sushi najwięcej smaku. Kiedy skończysz gotować ryż, przełóż go do hangiru lub plastikowej tacki. Na tym etapie dodaje się i miesza słynny ocet ryżowy do sushi. Po dodaniu octu (w proporcji 1/4 litra octu ryżowego na kilogram ugotowanego ryżu), dużą drewnianą łyżką wymieszaj go z ryżem, uważając, aby nie użyć zbyt dużej siły, aby zapobiec pękaniu ziaren. Następnie pozostaw ryż do ostygnięcia. Aby przyspieszyć proces chłodzenia, najlepiej rozłożyć go na części. Gdy to nastąpi, pozostaje już tylko przygotować sushi.
Zobacz także: Na stronie https://goldsushi.pl/sushi-tarchomin/ znajdziesz restaurację Gold Sushi – sprawdź menu wyjątkowego sushi w Warszawie.