
Czy przycinanie kantalup jest skuteczne?
Kantalupy to lubiące słońce dyniowate, które nadają się do stref od 3 do 9. Ze względu na ich nieco nienasycone rozprzestrzenienie, zapewne zastanawiasz się, czy warto uprawiać kantalupę. Przycinanie roślin kantalupy na ogół nie jest konieczne, chociaż ma pewne zalety.
Chcesz dowiedzieć się jak przycinać winorośl kantalupy? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak to robić.
Czy powinno się przycinać kantalupy?
Jak już wspomniano, przycinanie kantalupy nie jest absolutnie konieczne i w rzeczywistości, im więcej liści pozostanie na pnączu, tym słodszy będzie owoc. Mimo to, przycinanie kantalupy skutkuje mniejszą ilością owoców, co pozwala roślinie włożyć całą swoją energię w niewielką ilość, a tym samym uzyskać większe melony.
To, czy będziesz przycinał czy nie, zależy naprawdę od ciebie. Jeśli chcesz uprawiać duże melony, powinieneś przycinać winorośl kantalupy. Jeśli wolisz mieć wiele mniejszych melonów, pomiń przycinanie.
Jak przycinać winorośl kantalupy?
Podobnie jak spokrewnione z nimi rośliny – arbuz i ogórek, kantalupa lubi przebywać na pełnym słońcu, tak samo ja w piaszczystej, dobrze drenowanej glebie, która jest stale wilgotna. Kiedy roślinie są dostarczane wszystkie z powyższych elementów, powinieneś ujrzeć udany zbiór owoców. Wtedy należy zdecydować się na przycinanie roślin kantalupy.
Jeśli zdecydujesz się na większe melony, pytanie brzmi: jak przycinać kantalupę? Melony wytwarzają łodygę pierwotną z wieloma gałęziami drugorzędnymi lub bocznymi. Przy przycinaniu roślin kantalupowych chodzi o to, aby zachować pierwotne pnącze, usunąć pierwszą boczną i zmniejszyć rozmiar wszystkich dodatkowych gałęzi wtórnych.
Za pomocą nożyc do przycinania, wycinaj boczne pnącza, które rosną od głównego do ósmego węzła liściowego. Uważaj, aby nie uszkodzić głównej łodygi podczas przycinania roślin kantalupy. Pozostaw 1-2 boczne pnącza w stanie nienaruszonym. Gdy melony zaczną się formować, usuń wszystkie owoce z wyjątkiem jednego na pnącze.
W miarę wzrostu rośliny należy usuwać zniekształcone lub uszkodzone owoce i pozwalać na wzrost najzdrowszych owoców. Należy również pozbyć się wszelkich uszkodzonych pnączy. W ten sposób do dojrzewania pozostaną tylko pierwsze owoce, a poprzednie przycinanie roślin kantalupy pozwoli się jej na osiągnięcie maksymalnej wielkości owoców.
Jakie właściwości zdrowotne ma kantalupa?
Adrian odwiedza także prawo w biznesie
To co można znaleźć w internecie na temat wartości odżywczych:
Tłuszcz 0,2 g
Cholesterol 0 mg
Sód 16 mg
Potas 267 mg
Węglowodany 8 g
Białko 0,8 g
Kasia często czyta explosia.blog
Wychodzi na to, że kantalupa nie ma zbyt dużo wartości odżywczych ;/
Zapraszam na zabieg wampirzy lifting